Winter; de autoruiten zijn bevroren en dan?
Natuurlijk, mijn hobby is het ook niet, net wakker, ijskoud buiten, moet je eerst rondom je auto als een dolle met zo’n ding heen en weer. Handen weer ijskoud. Lekker begin van de dag.
Maar wist je dat er heel veel mensen eerst de auto starten en dan pas gaan krabben. De auto zet nu lekker de straat blauw van je uitlaatgas. En natuurlijk wek je mensen door een tijd met draaiende motor in de straat te staan. Na het krabben stappen ze in en vertrekken ze. Of nog erger men start de auto en gaat gewoon weer een kwartier naar binnen toe. Maar Waarom?
Er is geen een rijschool die jou leert zo de auto klaar voor vertrek te maken. Het is zelfs een Theorie-examen vraag!
En als je toch een van bovengenoemde manieren toepast, dan moet je toch ook zelf wel opgemerkt hebben dat de auto niet warm of warmer is bij vertrek?
Dit zogenaamd warm laten draaien van de motor is onzinnig (niet zuinig) en heeft alleen maar nadelen (milieu, motor, buren). Denk aan al die uitlaatgassen in de straat, terwijl iedereen tegenwoordig zo graag milieubewust bezig is. En wat te denken van een draaiende motor 10 minuten lang voor je deur, terwijl jij net dat half uurtje later de wekker had gezet. Of lekker met het roostertje open slaapt voor de frisse lucht. Ugch ugch, “goedemorgen buurman/buurvrouw”.
Hoe dan wel?
Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de auto die je rijdt. Maar deze basis dingen werken bij iedere auto.
Je kunt de autoruiten de avond ervoor insprayen met een de-icer. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je s-ochtends gewoon weg kunt zonder krabben. Dit spul werkt bij mij alleen in de zomer. Maar misschien dat mensen er wel goeie ervaringen mee hebben.
Krabben, let wel heel je auto:
Een gewone ijskrabber is het beste, je krabt je autoruiten schoon, en dan niet alleen een vakje op de voorruit en je zijruit en hop snel de auto in. Nee je hoort al jouw ruiten ijsvrij te maken zodat je goed rondom zicht hebt. De binnenkant van de ruiten kun je met een doekje afnemen en de ventilator zet je dan vol op de voorruit en zijruiten, nee niet met een hoge temperatuur, want de motor laat je uit. De auto moet daarvoor eerst warm rijden. Voordat je de temperatuur kan verhogen.
De airco kan bij veel nieuwe auto’s dus ook niet, want daarvoor moet de motor draaien en het beste de auto moet rijden. Want als je de auto op contact zet, dan schakelt deze vaak weer de airco uit i.v.m. het besparen van gebruik van de accu. De achterruit doe je eenvoudig met de achterruitverwarming. Let op ook hierbij schakelt dat bij de nieuwste auto’s meteen weer uit i.v.m. accuverbruik. Dus eenmaal op weg, achterruit verwarming aan. Deze gaat bij de meeste auto’s na een tijdje automatisch uit, dus hoef je er niet meer aan te denken.
Of je koopt een van mijn favoriete: een ontdooi spray, die werken wel perfect!
Je kunt de auto ook op contact zetten (niet starten dus):
Tijdens het krabben de koude blazers aanzetten kan, niet de motor starten dan maar op contact zetten. Echter niet alle auto’s ondersteunen dat. Auto’s met Stop&Start systeem zijn er niet zo van als de accu onder de 70% zit.
Klaar met dit alles dan stap je in, starten en rijden maar, rustig je wijk uit, nu begint de auto ook echt langzaamaan warmer te worden en dus zul je je blazers steeds warmer kunnen zetten.
Dan bestaat er voor sommige mazzelaars het voorverwarmen van de auto. Let wel niet iedereen heeft deze optie op de auto. Dit is in het menu van de auto in te stellen. De auto gaat dan op timer voorverwarmen. Dit kan ook via een app op je telefoon.
Wat kost dat als je toch gaat rijden met ‘niet schoongemaakte ramen’?
Nou zie je geregeld auto’s rijden met de ruiten nog bevroren of de ruiten volledig beslagen, dit is echt levensgevaarlijk. Dat moet je niet willen. Je wilt niet weten hoe snel je daardoor iets over het hoofd ziet. Daarom dat er een hoge boete van € 230,- tegenover staat als je met een auto rijd en deze is belemmerd van zicht door vorst of condens. De boete moet niet jouw beweegreden zijn, maar de veiligheid van de ander moet de reden zijn dat je het doet.
Anecdote:
Ik sprak een tijdje geleden een (buur)vrouw, zij staat altijd zo te vertellen hoe groen zij wel niet is. Zo groen dat ze daarvoor speciaal aan een grasveld is gaan wonen. Klinkt goed natuurlijk. Maar zij heeft ook de naam “zij zijn zo groen, dat zij alles met de auto doen”. Ff naar de supermarkt, auto pakken. Zij moet werken, gaat haar partner een kwartier met draaiende motor in de auto, zitten wachten. Maar waarop, warm word je auto er echt niet van. Je blaast wel een hoop uitlaatgas de straat in, niet zo sociaal, je wekt mensen, en laat ze ook in jouw uitlaatgas zitten. Niet groen!
Wat hij wel zou kunnen doen, als hij zo verliefd is ;), dan rijdt hij even een klein blokje, bijvoorbeeld vijf minuten van huis en dan weer terug, en dan heeft zijn liefje wel een auto die op temperatuur is, waarvan de ruiten dan niet meer beslaan als je wegrijdt etc. Ach ja, ik ben ook jong geweest, zo deed ik dat altijd als mijn vriendin bij mij sliep. Eerst in de kou krabben en indien nodig de auto sneeuwvrij maken. Niemand last van en zij kon zo weg!
Laat zien dat je groen bent door de kleine dingen. Koop planten en zorg dat je tuin zo groen is, dat men kan denken dat je groen bent, een tuin van beton voor en achter, dan klinkt het grasveld als beweegreden wel ongeloofwaardig. Net als je uitstoot.
Als iedereen zijn/haar steentje bijdraagt waar kan, dan komen we al een heel eind. Sociaal zijn niet met de mond, maar met gedrag, dan zijn we nog een stuk verder. Gelukkig wil iedereen zo groen zijn of wil in ieder geval groener doen. Dat kunnen we alleen samen, ieder beetje helpt. En het begint bij je zelf maar met z’n allen is het een stuk gezelliger!
Wat doen wij als rijschool, wij gebruiken optimaal ons Stop&Start systeem. Bij uitleg langs de weg, gaat de motor af. Net als bij een verkeerslicht.