Zoals iedereen wel weet moet de leerling “leren autorijden”.

Het mooiste zou zijn dan de leerling dan naast de goede rijopleiding ook het goede voorbeeld telkens weer voorbij ziet komen tijdens het deelnemen aan het verkeer.

Echter in onderstaand filmpje een voorbeeld van hoe het niet moet!!
Natuurlijk is dit maar een gedeelte van de film. I.v.m. hun privacy zetten we niet de gezichten en hun reactie op de rijkunsten van meneer zelf erop.

Hoe is het verhaal:
Desbetreffende VW heeft sinds Duiven een auto van een automaterialen zaak achter zich zitten. De geldende snelheid daar is 80 km/u.
Het valt op dat deze auto telkens op de rem moet, door de VW voor haar. Oftewel doorrijden zit er niet echt in, terwijl je de doorstroom wel hoort te bevorderen. En 80 km/u wordt dus totaal niet gehaald. De automaterialen auto slaat af naar het industrieterrein onderaan de brug. Dan komen wij achter de VW te rijden, onderaan de Pleijroute. Hier geldt een maximum snelheid van 80 km/u. De VW schuift op naar rechts en voor ons het moment om met adaptive cruise control in te gaan halen.

Wat wil het geval, ineens lukt dat niet meer, de VW gaat harder en harder, terwijl wij eerst toch inliepen en daarom wilde inhalen.
Dan toch maar even wat gas bij om de inhaalactie af te kunnen maken omdat we niet op de weg zijn om te spelen.

En dan denkt de VW, nee nee, je mag me niet inhalen en gooit de richtaanwijzer naar links uit en komt naar links. Een aanrijding weten we te voorkomen. En het moment dat we dan eindelijk de VW kunnen inhalen, waar we dus al mee bezig waren zit meneer helemaal te flippen. “Wij snappen het niet, wij doen het niet goed”. Mevrouw die eerst geschokt naar meneer kijkt toen wij de claxon gebruikte om gevaar af te wenden. Heeft misschien wel op aanwijzing de telefoon gepakt en gaat filmen of foto’s maken. Op zich geen slecht idee, dan kunnen zij thuis die beelden analyseren en kan meneer zijn rijstijl gaan perfectioneren.

Want richting aan is geen voorrangsrecht om op te schuiven, was er dus een aanrijding geweest dan had meneer de schuld gehad.
En als je ingehaald wordt is het ook niet de bedoeling om gas te gaan geven en je eigen auto er voor te proppen.

Al met al een zeer gevaarlijke rijactie van meneer met een opeenstapeling van fouten, goed opgelost door de lesauto.
Nou houden wij er niet van om mensen te blamen, daarom bieden wij meneer de mogelijkheid om gratis een opfris les te gebruiken.

Dit is natuurlijk, voor nu, maar één voorbeeld. Maar wij hebben zoveel meer filmpjes. We zullen ze t.z.t. als educatief plaatsen.