Nee niet je DRL (DagRijVerlichting). Maar echt je verlichting, voor én achter!

Nu het herfst wordt is de campagne “Zet Je Licht Aan!” er weer.
Je ziet dan op straat in het geel een logo van een fietslicht plus de tekst “Zet Je Licht Aan!”.

Maar waarom is er geen campagne om de automobilist te vertellen dat ook zij hun verlichting aan moeten doen, nu het herfst wordt is dat meer dan gewenst.

DRL:
Wat je veel ziet is dat men met weer en wind met hun DRL rijden. Maar wist je dat die verlichting de verlichting is voor op de dag bij goede weersomstandigheden. Dus niet bij regen, niet bij schemer, niet in de tunnel, niet in het bos. Dan moet jij je gewone verlichting (Dimlicht) aanzetten.

Veel auto’s hebben DRL alleen aan de voorkant. Achter ben je dus niet beter zichtbaar bij slecht weer omdat je simpelweg geen verlichting voert. Denk aan opspattend water, tijdens de regen, je bent echt niet goed zichtbaar voor achterop komend verkeer.

Sommige automerken zijn gelukkig zo ver dat tijdens het voeren van DRL ook de achter verlichting aan is. Maar zelfs nu nog komen de nieuwste modellen op de markt met alleen aan de voorzijde DRL.

Ontsteek Uw Lichten:
Herken jij dit bord? Weet je waar die staat? En doe jij dan jouw verlichting (Dimlicht) aan?
Het is echt opmerkelijk hoe weinig mensen gehoor geven aan dit bord.
Nou vind Autorijschool Twan ook dat het misschien in wat moderner Nederlands mag, dus “Doe Je Verlichting Aan” is meer van deze tijd.

Lichtsignalen:
Als je meedoet aan het verkeer dan zie je wel eens iemand knipperen mijn zijn/haar grootlicht.
Nou kan het zijn dat het een bekende is, maar daar is het grootlicht niet voor. Het is o.a. een optie om iemand te waarschuwen. Ga dan dus niet blij zitten zwaaien maar vraag jezelf eens af “wat zou diegene bedoelen”. Het kan zijn dat je vergeten bent jouw verlichting aan te zetten. Het kan zijn dat jij zelf met grootlicht rijdt en dat vergeten bent te dimmen. Maar kijk bijvoorbeeld even in je dashboard/cockpit. Kijk naar het weer, kijk of het schemerig is etc en vraag jezelf dan eens af, wat zou men kunnen bedoelen.

Recent reden wij achter een auto in het bos, het was een donker gekleurde auto en dus relatief te laat te zien. Knipperen met groot licht zorgde ervoor dat desbetreffende bij het eerste verkeerslicht uitstapt en komt vragen wat er is. Bij het aangeven dat hij van achter niet zichtbaar is, dat hij in het bos zijn verlichting moest voeren maar dat niet doet, zeker ook omdat het bord er bij het inrijden stond. Wat was zijn antwoord “Dat is onzin, ik ben van voren te zien, want ik rijd met DRL”. Jammer dat mensen niet zo snel een goed bedoeld signaal aannemen. Jammer ook dat velen niet weten wanneer DRL van toepassing is.

Campagnes van Autorijschool Twan:
Autorijschool Twan is al meer dan een jaar bezig met allerlei media om korte filmpjes te laten zien om de verkeersveiligheid te vergroten. Geen een zender heeft vooralsnog “interesse”. Veiligheid is dus schijnbaar geen punt van aandacht? Zelfs een zender gaf aan “we hebben al een verkeersprogramma”, “dat programma heet slechtste chauffeur…”. Serieus?

Maar wij gaan ermee door, totdat er wel serieus geluisterd wordt naar het vergroten van de verkeersveiligheid, een kleine handeling, Zet De Juiste Verlichting Aan, kan er al heel behoorlijk aan bijdragen. Doe Jij Mee?